Darcovia SDKÚ v Prešove boli reálni

16.04.2004 Celý región

Bývalí členovia Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) Juraj Kopčák, Pavol Vrždák a Anton Bidovský v rokoch 2001, resp. 2002 darovali svojej vted...
Bývalí členovia Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) Juraj Kopčák, Pavol Vrždák a Anton Bidovský v rokoch 2001, resp. 2002 darovali svojej vtedajšej strane financie.

Uviedli to na tlačovej konferencii v Prešove 14. apríla predseda tunajšieho miestneho zväzu SDKÚ Štefan Kužma a riaditeľ krajskej agentúry SDKÚ v Prešove Ján Vysocký.
Na dokladovanie svojich tvrdení nepoužili žiadne písomnosti. \"Všetky príjmové doklady sú v ústrednej kancelárii SDKÚ, \" konštatoval Vysocký. Doplnil, že v SDKÚ sú si úplne istí o svojej pravde. Kužma uviedol, že napr. finančný dar 25 tisíc Sk Bidovský, v tom čase prezident VSŽ, a. s. , Košice, odovzdal v kancelárii SDKÚ. \"Peniaze boli našťastie dávané tak, že boli prítomné ďalšie osoby, \" dodal.
Kopčákov dar 50 tisíc Sk v roku 2001 bol na jeho kampaň vo voľbách predsedu vyššieho územného celku. Vrždák vo viacerých splátkach daroval 90 tisíc Sk.
Vysocký i Kužma odmietli špekulovať o ich motíve verejného popierania akéhokoľvek darcovstva voči SDKÚ. \"Ak však aj podobné prípady v iných častiach Slovenska sú takého charakteru ako prešovský, potom ide len o účelovú dezinformáciu, \" povedal Kužma. To, či podniknú nejaké právne kroky na očistu strany, obidvaja komentovali slovami, že právny subjekt je SDKÚ ako celok.
V súčasnosti Kopčák, Vrždák a Bidovský vystupujú v orgánoch jednej firmy v Prešove. Kopčák, dvojnásobný primátor Prešova a neúspešný kandidát do volieb predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK), bol zakladateľom SDKÚ a až do roku 2002 a aj prvým podpredsedom pre vnútornú politiku. Vrždák tiež zakladal SDKÚ a bol poslancom Národnej rady SR v rokoch 1998 - 2002. Bidovského zvolili na kandidátke SDKÚ za poslanca PSK v roku 2001. Kopčák z SDKÚ vystúpil v roku 2002 sám, Vrždáka a Bidovského vylúčili.

(jj)
 

Vyberte región